|
Eind 2002 sloot het oude Luchtvaart Museum Aviodome op Schiphol zoals gepland haar poorten. De collectie vliegtuigen en alle andere activiteiten werden op transport gesteld naar de Luchthaven Lelystad, waar een geheel nieuw en veel groter en fraaier Nationaal Luchtvaart Thema Park met de naam Aviodrome in aanbouw was.Uiteraard was het de bedoeling dat ook de landelijke Flight Simulator evenementen, die zich een vaste plaats in de Aviodome hadden verworven, mee zouden verhuizen. De planning was dat de opening van het nieuwe Aviodrome in september/oktober 2003 plaats zou vinden. |
Oorspronkelijk was rond die opening dan ook een spetterende Flight Simulator Show gepland. Daarvoor was in overleg met het Aviodrome een organisatiecomité samengesteld van flightsimmers die hun sporen op dat terrein al verdiend hadden, zoals Bob Iken, Ron Norp, Mathijs Kok, Francois Dumas, Ed Peters, Eric van Nimwegen en Jos Grupping. Dit comité had een uitgebreid scenario opgesteld met deelname van vrijwel alle bekende organisaties op het gebied van de vliegsimulatie, piloten en verkeersleiders, scenery- en vliegtuigontwerpers, zowel civiel als militair. Er werd gedacht aan een internationaal symposium en deelname van commerciële bedrijven uit de hele wereld. Het programma bood eveneens ruimte voor een internationale Flight Simulator Race naar voorbeeld van de befaamde FsFan Interstate Races uit de periode 1990-1996. Zie de Nieuwsbrief.
Uitstel, nieuwe organisator, problemen
Helaas bleek al die moeite tevergeefs. De bouw van het Aviodrome liep zoveel vertraging op dat het FS evenement moest worden uitgesteld naar 2004. Tot verrassing van bovenstaand organisatiecomité bleek eind 2003 het Aviodrome echter met een andere organisator in zee (in de lucht) te zijn gegaan: Rob van Dijk, ook bekend van zijn "DuoPanel". Deze had daarvoor ook een nieuwe organisatie opgezet: "SimReality".In december werden alle oude en een aantal potentiële nieuwe deelnemers verrast door een nieuwsbrief van SimReality en een "Oproep tot deelname".
Tegelijk had het Aviodrome echter nog een policy-wijziging ingevoerd. Mochten de actieve deelnemers voorheen in ruil voor hun demonstratie gratis het museum betreden, vanaf nu moesten ze € 15 betalen voor deelname, zelfs hoger dan de normale entreeprijs. Simreality ging daarmee akkoord, maar een groot aantal van de "traditionele" deelnemers schoot dit in het verkeerde keelgat. In de verschillende forums ontstond een behoorlijk verhitte discussie, waarbij door een paar personen helaas ook nogal onheuse bewoordingen werden gebruikt, met name in de richting van Rob van Dijk, die er overigens zelf ook niets aan kon doen.
Toch een FS-weekend in maart 2003
Het uiteindelijke gevolg was dat veel van de bekende FS clubs zoals de FsFan, DFSO, FSGG, FSC Midden Nederland en Fly United en de meeste militaire clubs, maar ook VATSIM, IVAO en DFN zich terugtrokken. Desondanks zetten Rob van Dijk en Aart Vos in samenwerking met het Aviodrome de organisatie van het FS weekend op 13 en 14 maart toch door. Het werd daardoor echter niet de oorspronkelijk bedoelde spetterende show, maar een in mijn ogen nogal saaie bedoening. Geen flitsende demo's van de bekende clubs, maar vooral eenlingen en kleinere groepjes, die een beetje verloren verspreid waren over de veel grotere ruimte die het Aviodrome nu ter beschikking had.
Toch was er wel degelijk wel veel interessants te zien, met name op het gebied van computer- en beeldschermopstelling en cockpitbouw. Een duidelijke blikvanger was Rob van Dijk zelf met zijn DuoPanel opzet: twee monitoren op één PC met één grafische kaart en zijn cockpit met dubbele flight yokes en overhead panel als in een echt vliegtuig. Zekre ook spectaculair waren de systemen van Michel Frenken en André Laan met hun fantastische 50" schermen (1,25 meter diagonaal). Een muur vol Flight Simulator. Andere interessante zaken werden geshowd door: Ron Jansen en Aart Vos met hun Airbus 320 setup, gebaseerd op de Project Magenta glass cockpit en standaard Goflight modules en Marcel v.d. Wal met zijn B747 cockpit.
Behalve de bovengenoemde deelnemers zaten her en der verspreid nog anderen hun FS hobby uit te leven. Verder showde Dirk Anderseck uit Duitsland zijn FSBUS systeem voor de connectie aan de PC van schakelaars en meters onder besturing van Flight Simulator. Rafael Camaro was helemaal uit Madrid gekomen om zijn zelf ontwikkelde instrumenten te showen. En ergens, verloren onder de vleugels van de Dakota zat Rob Cappers aan zijn nieuwe model van de DC-2 Uiver voor Flight Simulator te werken. Het "Dutch Flanker Display Team" was ook aanwezig als vertegenwoordiger van de militaire sector. Met ook Jerry Bielsma met zijn inmiddels complete Aimsworth cockpit, vliegend met het Falcon 4 programma.
De Koninklijke Luchtmacht was aanwezig met een presentatie van het AOCS (Air Operation Control Station) Nieuw Milligen, het luchtoperationele commando- en controlestation van de KLu. Het AOCS speelt een belangrijke rol bij de bewaking en verdediging van het luchtruim van Nederland en de NAVO en begeleidt het militaire en een deel van het burgerluchtverkeer. Onderdelen van het AOCS zijn het CRC (Control and Reporting Center), MilATCC (Militaire ATC Center) en operationele vliegende squadrons. Hun live radarbeeld, via een telefoonlijn afkomstig van het radarsysteem, gaf een actueel beeld van de verkeersdrukte op het luchtwegennet boven ons hoofd.
Aan de commerciële kant was er o.a. de Luchtvaart Hobby Shop uit Aalsmeerderbrug (nu dus een stuk verder weg!) met de nog steeds groeiende schitterende opstelling van Gert van der Winden, gebaseerd op standaard PC's en Goflight en Aerosoft (Au) modules. En uiteraard was er binnen en buiten nog van alles te zien van de normale museum expositie, maar voor de meeste bezoekers toch weer nieuw in deze setting. Voor de kinderen staan er een aantal consoles met ingebouwde PC's met Flight Simulator, wat gretig aftrek vond. Een teleurstelling was het ontbreken van Internet aansluitingen, waardoor geen mogelijkheid was om b.v. het (gezamenlijk) vliegen met ATC begeleiding door VATSIM, IVAO e.d. te demonstreren.
Was het dus alles bij elkaar wat stilletjes op de "show-vloer", toch kwamen er redelijk veel bezoekers op af, maar een wel geheel ander publiek. Weinig van de "oude rotten" en weinig (luidruchtiger) publiek uit Amsterdam, zoals op Schiphol, maar meer mensen uit de Flevopolder uiteraard (Almere, Lelystad en verder uit het hele land. Op de ingevulde enquête formulieren gaven die aan welk tevreden te zijn. Een voordeel van de stilte en ruimte was wel dat er meer natuurlijke gelegenheid was voor interactie. Zelf had ik de indruk dat de bezoekers minder lang dan voorheen op de FS-vloer bleven rondhangen, waarschijnlijk mede door het ontbreken van de shows van grotere groepen.
Dat deze opzet ook het Aviodrome niet geheel
bevallen was, bleek wel uit het feit dat voor het najaarsweekend weer
gekozen was voor een oudgediende uit de meer traditionele hoek: Frans
Broekhuijsen, reeds deelnemer aan de allereerste Interstate 1 van FsFan in
1991 (zie ook hier). Ook de zo verfoeide en antiproductieve
"eigen bijdrage" van de deelnemers werd weer stilletjes afgeschaft. Rob
van Dijk en Aart Vos hebben zich met SimReality niet bij de pakken
neergezet, maar organiseren nu een alternatief Nederlands/Duits Flight
Simulator evenement op vliegveld Stadtlohn/Vreden, net over de grens in
Duitsland, bij Winterswijk. Dit, onder het (al eerder gebruikte!) motto
"Simulation meets Reality" in combinatie met een bestaande luchtvaartshow,
waar ook echte vliegtuigen worden geshowd. Kijk verder op de website van
SimReality.
Alles over de geschiedenis van
Flight Simulator, inclusief downloads van de oude
versies.